Meniu
Configuratia unui calculator compatibil IBMPC-ul -> config.
Aparitia si evolutia InternetuluiInternetul
XANADUXANADU
Retele de calculatoareRetele
HyperText Markup LanguageHTML
Foile de stiluri (Cascading Style Sheets)CSS
Synchronized Multimedia Integration LanguageSMIL
Java ScriptJAVA SCRIPT
Common Gateway InterfaceCGI
PHPPHP
Linkuri diverse  Resurse
Trivia BotTriviaBot
 
Free GuestBook
 
Statistici

                 CSS  

     Stilurile pun la dispozitia creatorilor de site-uri web noi posibilitati de personalizare a paginilor HTML. Un stil reprezinta un mod de formatare exacta a unui bloc de text (spre exemplu anumite caracteristici pentru font, marime, culoare, aranjare in pagina, distantare fata de margini etc).
     Foile de stiluri (Cascading Style Sheets) reprezinta o inovatie in dezvoltarea World Wide Web, in ciuda faptului ca ideea gruparii elementelor de formatare a documentelor a aparut ceva mai demult. Aplicarea stilurilor reprezinta o extindere importanta a posibilitatilor de design, evitand utilizarea de fisiere grafice mari ce determina incetinirea incarcarii paginilor si manipularea lor greoaie.
     Folosind stilurile HTML puteti fi sigur ca cititorii vor vedea textul din pagina exact asa cum a fost el proiectat. Textul si proprietatile acestuia, care au fost initial controlate de browsere, se reintorc la autor, acolo unde le este, de fapt, locul.

     Ce este un stil?

     Un stil reprezinta o colectie de atribute ale textului si ale modului de aranjare a documentului care pot fi aplicate in mod selectiv unui document sau doar unei parti din acesta. Aceste atribute pot fi tipul de font, marimea si grosimea acestuia, marginile, paragrafele si orice altceva ce poate influenta aspectul textului in pagina. Gruparea lor in stiluri permite autorului sa aplice aceeasi colectie de atribute la diferite parti ale unui document.
     De exemplu, daca doriti ca titlurile dumneavoastra sa aiba un alt tip de font decat textul obisnuit, sa fie de dimensiune mai mare si scrise cu caractere ingrosate si italice, ar trebui sa definiti aceste atribute de formatare pentru fiecare titlu in parte. Daca doriti ca toate titlurile din pagini sa aiba urmatoarele caracteristici: font Arial, tip bold, dimensiune 3 puncte, aliniere centrala, veti reuni toate aceste elemente intr-un stil, doar o singura data, intr-o foaie de stiluri. Ulterior, nu va mai fi nevoie de formatarea independenta a fiecarui titlu din pagini, ci doar aplicarea acestui stil pe fiecare dintre ele.
     Un alt avantaj al folosirii stilurilor este acela ca se reduce considerabil efortul depus atunci cand doriti sa aduceti modificari aspectului si aranjarii elementelor din paginile dumneavoastra. In loc sa parcurgeti fiecare document in parte si sa faceti modificari asupra fiecarui element, nu mai este necesar sa operati modificari decat asupra foii de stiluri care controleaza aceste elemente. Modificarile se vor reflecta asupra oricarui segment de text care a fost formatat cu stilul respectiv.
     Stilurile aplicate unui document HTML au multe avantaje pentru creatorii de pagini Web:
• Ofera control crescut asupra aspectului si plasarii textului in pagina
• Reduc „invalmaseala” produsa de multitudinea de deschideri si inchideri ale etichetelor care descriu elementele individuale ale textului
• Procesul de modificare a diferitelor elemente din pagina se simplifica, intrucat modificarea ulterioara a unui stil se reflecta automat in toate zonele in care a fost folosit.
• Pot fi create si aplicate nu doar pentru controlul aspectului fonturilor, ci si a multor altor elemente de formatare ale paginii.

     Exista doua modalitati de a defini un stil:

1. sintaxa CSS (Cascading Style Sheets);
2. sintaxa Javascript.

     Terminologia CSS - Cascading Style Sheets - desemneaza "foi in stilul cascada". De ce "foi in stilul cascada", vom vedea mai exact in continuare. In primul rand aceasta denumire are la origine posibilitatile oferite de tehnica CSS.
   Practic, tehnologia CSS faciliteaza oricarui proiectant de pagini web posibilitatea de a creea un stil pentru fiecare tag HTML intrebuintat la un moment dat, putand ulterior sa aplice implicit acest stil in toate paginile site-ului pentru elementul de pagina respectiv (adica pentru tagul HTML stilizat).
     Standardul CSS permite informatiilor cu privire la stil sa fie specificate si referite in mai multe feluri.
    Stilurile pot fi specificate in interiorul fiecarui tag HTML in parte, in cadrul sectiunii HEAD a documentelor HTML sau intr-un fiser extern cu extensia ".CSS". In interiorul aceluiasi document HTML pot fi referite mai multe fisiere CSS externe.
     Totusi apare intrebarea fireasca... Ce stil va folosi browser-ul la afisarea paginii web in cazul acelor taguri HTML pentru care avem definite mai multe stiluri? La modul general putem afirma ca toate stilurile utilizate pentru elementele HTML ale unei pagini web vor "cascada" intr-un fiser de stil virtual atot cuprinzator, in care precedenta diferitelor tipuri de stiluri aplicate tagurilor din pagina va fi urmatoarea (de la precedenta cea mai mica la precedenta cea mai mare):
     Prima precedenta:
     Stilul specificat in setarile Browserului (exemplu in IE: View -> Text Size -> Largest);
     A doua precedenta:
     Stilul specificat in cadrul setarilor din fisierul de stil extern;
     A treia precedenta:
     Stilul intern specificat in sectiunea HEAD a documentului HTML;
     A patra precedenta:
     Stilul intern specificat in cadrul tagului curent.





Search

 
pe web
aici
 
 
Horoscop zilnic
 
Curs valutar
Miercuri Joi
 $ 2,7962 2,8083
  3,5045 3,5218
 
Vremea
Click for Bucharest, Romania Forecast
 
Voteaza
63%
16%
21%
Reusit
Dragut
Banal

parerea ta despre acest site
 
Votati
Voteaza-ne in Top-Site.ro!
 
Useri Online
Online: 3

  Felicitari | Free GuestBook | Forum | GuestBook | Contact | Home
Horoscop -> Berbec | Taur | Gemeni | Rac | Leu | Fecioara |
Balanta
| Scorpion | Sagetator | Capricorn | Varsator | Pesti
 
© Copyright 2006 www.extreme-design.info e-mail: ovidiuweb@as.ro
Partener cu binarythunder.com si funzone.binarythunder.com